LIVING HISTORY / RE-ENACTMENT ?

Een korte uitleg:


(Historisch) 're-enactment' (naspelen) of vaker ook living History genoemd is een educatieve of een voor entertainment reden bedoelde activiteit, waarin de deelnemers tot bepaalde levels zelf proberen te ervaren hoe het was om in andere tijden te leven. Deze momenten beleven uit het verleden kunnen heel smal zijn  of juist heel breed, bijvoorbeeld die van een soldaat tijdens een bekende veldslag of een burger ergens binnen de Napoleontische periode, de mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos.


Activiteiten gelijkend een historisch re-enactment zijn al oud. Bijvoorbeeld onder de Romeinen al werden in de amfitheaters beroemde oude veldslagen nagespeeld. Veel later, vanaf de 17e eeuw werd het naspelen van militaire eenheden en belangrijke veldslagen  (de zogenaamde 'mock battles') populair o.a. in Engeland. Een eerste bekende 'mockbattle' werd gehouden in de stad London (1638), tussen "Christelijke en Moslim soldaten". Later in 1645, gevechten tussen Engelse troepen onderling, tijdens de Engelse burgeroorlog, (terwijl het conflict nog gaande was..).


Begin 19e eeuw werd het re-enactment wat meer algemener. Vooral middeleeuws was in trek. De middeleeuwen werden in die periode erg geromantiseerd en waren breed populair bij het volk, gevoed door de vele boeken die er toen uitkwamen over die tijd, (bijvoorbeeld het bekende 'Ivanhoe' voor het eerst uitgebracht in 1820). Vanaf 1821 (pas zes jaar na het beëindigen van de oorlog tussen Frankrijk en Engeland) werden er al Napoleontische veldslagen nagespeeld in Engeland (o.a. georganiseerd door Duke of Buckingham op zijn landgoederen).  In 1824 werd de Battle of Waterloo (negen jaar na de echte veldslag), nagespeeld voor een groot publiek in het Astleys Amfitheater in London.


De bekendheid van historisch re-enactment kreeg vanaf 1839 een enorme boost. Georganiseerd door de Earl of Eglinton werd tijdens een evenement een geromantiseerde battle opgevoerd, die ooit gehouden was in het middeleeuwse Schotland en die meer dan honderdduizend bezoekers trok, een enorm aantal voor die tijd. Eind 19e eeuw/begin 20st eeuw was historische re-enactment zeer populair in Engeland maar ook in Amerika.  In 1913 tijdens de herdenking '50 jaar battle of Gettysburg ', werden elementen van de battle opnieuw nagespeeld, met het ongelofelijke aantal van meer dan 20.000! aanwezige veteranen uit beide voormalige kampen.


Begin 20st eeuw kwam het re-enactment ook sterk op in landen zoals Rusland, vanaf 1906 werden daar belangrijke veldslagen uit het verleden nagespeeld, b.v. de slag om Borodino (1812), het beleg van Sevastopol (1854-55) etc. Maar ook in het nuchtere Nederland werd in 1913 tijdens de herdenking om de slag van Arnhem (De Napoleontische), 1813-1913  o.a. herdacht met een naspelen van de gevechten, voor de vele aanwezige bezoekers.


Het nu moderne re-enactment oftewel living History genoemd kent zijn roots in het Amerikade van de jaren zestig in de vorige eeuw, getriggerd door de vele gehouden 'civil war centennial commemorations'. Re-enactment / living History als een echte hobby werd daarna steeds populairder, door tot in de jaren 80 en 90, tot in onze huidige tijd.


Worden er nu vele perioden uitgebeeld, blijft het ww2 toch het meest aanwezige. Mede door herdenkingen, films, series en boeken/games over dit onderwerp en de laatste veteranen, leeft het nog steeds bij zeer veel mensen,  ook bij de jongere generaties. Vaak zijn er dus externe triggers aanwezig die bepaalde periodes of uitbeeldingen laten opbloeien. Zo werd ww2 US re-enactment heel populair na de film 'Saving Privat Ryan' en de serie 'Band of Brothers' in de jaren 90, met bijkomend de eerste echte ww2 shooter games voor de pc zoals 'Medal of Honor' en de eerste 'Call of Duty'. Zo kreeg het Napoleontische re-enactment / living History weer jarenlang een enorme boost mee binnen Europa (Ook in België en Nederland), door de vele 200 jaar herdenkingen, zoals die om de battle 'Jena Auerstadt (1806-2006)' de volkerenslag in 'Leipzig (1813-2013)' , de slag om 'Waterloo (1815-2015)' enz. .


De historische re-enactors - living history deelnemers:
De meeste zijn gewoonlijk amateurs, voor wie geschiedenis een hobby is geworden.  De personages in deze hobby zijn ook zeer divers qua achtergrond en status; van magazijnier tot bankdirecteur, van kok tot piloot, noem maar op. Leeftijden variëren vanaf kleine kinderen (van wie de ouders ze meenemen naar evenementen) tot aan veel oude van dagen. Naast de hobbyisten ziet men er vaak veteranen, oud militairen of professionele geschiedkundigen aan mee deelnemen.


Een bijkomend verschijnsel in de hobby is dat men een verscheidenheid in levels van zogenaamde  'historische authenticiteit' kent, die soms varieert per persoon of vereniging. Dit wil zeggen; in hoe ver men wil gaan (tot in alle details) om historisch correct te zijn.  Sommige re-enactors / living history deelnemers zijn jarenlang bezig om hun uitbeelding te perfectioneren, steken er veel geld in, doen research op internet /boeken / musea en probeert men informatie te vinden over dat ene missende detail, dat ene stukje vergeten geschiedenis.


De hobby wordt dan ook heel vaak zeer gepassioneerd opgepakt, voor velen wordt het zelfs een 'way of life', beoefenen ze de hobby jarenlang, wisselen daarbij soms ook nog wel eens van periode of  uitbeelding. Was het binnen Europa vooral eerst West Europa waar het re-enactment steeds populairder werd, is het nu ook steeds meer in opkomst in Oost Europa. In Polen werd in 2010 de slag om Grunewald herdacht, toen 600 jaar geleden, stonden er 2200 ridders en knechten op het veld, waren er nog eens 3.800 deelnemers aanwezig als kampvolgers en werd bezocht door meer dan 200.000 mensen.