OVER ONS

Onze in 2017 opgerichte vereniging is nu een jaar later (mei 2018) met succes doorgegroeid naar een Vzw. Het actieve bestuur bestaat daarbij uit twee heren en een dame. Onze Vzw kent naast de verplichte statuten een degelijk eigen huishoudelijk reglement.

De bedoeling van de 'Vzw Die Felddivision Jungs, ww2 living history' is een prettige groep die deelneemt aan o.a. ww2 gerelateerde evenementen en die authentiek bezig zijn in wat ze uitbeelden. Iets dat erg belangrijk is binnen het living History/re-enactment. Naast de verkenningseenheid bieden we eventuele partners de mogelijkheid om ook eens mee te gaan, eventueel in burger of anders in overleg.Enigste bekende foto van een Luftwaffe Felddivision Radfahrer Trupp, België 1944, de mannen voorop zijn het MG team en de onderofficier.

FELDDIVISION ?
Wij vonden het verhaal van de vergeten 'Felddivisionen' dusdanig interessant dat we na een diepere research besloten om de eenheid nieuw leven in te blazen op ww2 evenementen, iets nieuws te beginnen binnen het Ww2 living history/re-enactment.

Ook het 'underdog' verhaal erin vonden we interessant.

Deze mannen waren bijna allemaal dienstplichtige soldaten (geen vrijwilligers of anders), sommige beroeps en waren al langer in dienst. Werkzaam bij de luchtmacht als monteurs, magazijniers, administratieve krachten, instructeurs hadden ze vaak geen tot bijna geen ervaring als infanterist. Echter eind 1942 benodigde het Duitse leger veel nieuwe manschappen, door de aanhoudende oorlog in het Oosten.

De luchtmacht werd daarbij onder de loep genomen en al hun personeel dat als 'überflüssig' (overbodig) werd gezien ondergebracht in de nieuwe opgerichte 'Luftwaffe Felddivisonen'. Voorzien van een wapen en op de trein of truck (of soms per paard) doorgestuurd naar het front.

Veel jonge mannen die totaal geen weet hadden van wat te verwachten daar, dom gehouden door de media van de nietsontziende partij die aan de macht was, oude mannen (sommige zelfs al in de 60 jaar) die soms beter wisten en zwegen om niet verzet te worden naar een strafkamp.. werden allen zonder of weinig opleiding naar het front gestuurd, opgeofferd door een totalitair systeem, slachtoffers van hun tijd.

Deze mannen worden in onze huidige moderne tijd vaak allemaal neergezet als 'nazi soldiers' in snelle media , iets dat veel te simpel door de bocht is en enorm generaliserend.


Dit gezegd hebbende, willen we wel nog eens extra vermelden om duidelijk te zijn:

Wij beelden de dienstplichtige soldaten uit, gewone mannen in hun dagelijkse beslommeringen aan het front, bezig met overleven. Wij als vereniging distantiëren ons van politieke uitbeeldingen, van diezelfde politiek en alles wat er in naam van die politiek toen is uitgevoerd en verwachten dit ook van al onze deelnemers. Ook distantiëren wij ons van racistische opvattingen en asociaal gedrag. Deelnemers die dergelijk gedrag vertonen worden zonder pardon na een schorsing onmiddellijk uit de vzw/vereniging gezet.

exitjpgCASHFACTOR

Naar hun uniformeringen hebben we de nodige research verricht, maar ook naar hun geschiedenis, voor een correcte uitbeelding, al die info is bij ons voorhanden.

Deelnemers kopen zelf hun spullen, je begint met een basis kit die je ongeveer een 250 euro kost, dan ben je van top tot teen al correct gekleed in een Jager tenue. Vervolgens begin je van daaruit de rest van je spulletjes aan te kopen/verzamelen. Hoe snel je dat doet, ligt aan je budget mogelijkheden, die is natuurlijk voor iedereen verschillend. De vzw/vereniging gaat ervan uit dat je na twee jaar je belangrijkste items bij elkaar hebt;

- Uniform

- Wapen

- Tent

- Eet en slaap gerief


Alles wat je dan ook ziet op evenementen is dus in de meeste gevallen van deelnemers zelf en niet van een vereniging. De hobby is ook niet goedkoop, daar zijn we gewoon eerlijk in.MAAR HOE BELEEF JE ZO EEN WEEKEND DAN ?

De evenementen locaties zijn vaak historische ww2 plekken. Je slaapt die weekenden in een tent, leeft eigenlijk een heel weekend in de buitenlucht met je groep/vereniging samen, eet veel wat ze toen al hadden aan voedsel, met bestek, servies of kit gelijk toen de soldaten voorhanden hadden, bereid op een simpel houtvuur of kacheltje.

Je houdt met je groep een drill/oefening, leert de bewegingen in het veld, hoe met de wapens om te gaan, graaft schutterskuilen, doorkruist de omgeving als patrouille, doet mee aan de zogenaamde 'mock battles' (nagespeelde gevechten), soms voor bezoekers, soms ergens midden in een bos, drinkt samen savonds een pint of Schnaps aan een vuurtje. Commando's worden daarbij zoveel als mogelijk ook in het Duits gegeven. De beleving is feitelijk heel breed.

Naast deelname aan ww2 evenementen, herdenking of anders zetten we ons ook in voor educatieve vormen. De kennis onder veel van de deelnemers (over 'hun' periode) is soms enorm, tot in veel details. Vaak weten ze meer dan een musea curator je kan vertellen en dit belangrijke gegeven wordt soms zeer miskend, sterker nog, men spreekt dan vaak over; 'alleen een soldaatje spelen' in de (platte) media.. Wederom zeer onterecht en meestal geschreven door mensen die zich niet eens verdiept hebben in het onderwerp 'living History/re-enactment' zelf.

Wij als Vzw stellen ons ook beschikbaar voor deze andere soort van activiteiten. Zoek je deelnemers als soldaat voor bijvoorbeeld het bijwonen van een lezing of andere educatieve vormen? Of als figuranten? Contacteer ons dan gerust.