DE BELONINGEN VAN HET LIVING HISTORY/RE-ENACTMENT

.. Is een een hobby gelijk geen andere. Was je als kid graag bij de scouting? Elementen vind je hier zeker terug; weekenden buiten, slapen in tenten, kampementen, koken op houtvuurtjes vaak in het groen!


Hou je van geschiedenis? De verhalen van de opa en oma die je interesseerden? Die ene oude bunker in je omgeving waar je altijd rondzwierf? Je bouwde talloze ww2 modelletjes in je jeugd? Dan is dit waarschijnlijk je ding.


We opereren ook in het veld als militaire eenheid met een onderofficier die de groep aanstuurt, proberen tactieken uit die voor een dergelijke eenheid van toepassing waren, in zoverre het terrein dit toelaat. Gebruiken dezelfde infanterie wapens als gangbaar binnen het Duitse leger toen, schieten daarbij met zogenaamde 'blanks'. We dragen exact dezelfde uniformering als de Felddivision soldaten toen, dezelfde kit, dezelfde tenten, je zo zelf laten ervaren hoe het ongeveer moet zijn geweest, om in een andere tijd te hebben geleefd.


MAAR HOE BELEEF JE ZO EEN WEEKEND DAN ?

De evenementen locaties zijn vaak historische ww2 plekken. Je slaapt die weekenden in een tent, leeft eigenlijk een heel weekend in de buitenlucht met je groep/vereniging samen, eet veel wat ze toen al hadden aan voedsel, met bestek, servies of kit gelijk toen de soldaten voorhanden hadden, bereid op een simpel houtvuur of kacheltje.


Je houdt met je groep een drill/oefening, leert de bewegingen in het veld, hoe met de wapens om te gaan, graaft schutterskuilen, doorkruist de omgeving als patrouille, doet mee aan de zogenaamde 'mock battles' (nagespeelde gevechten), soms voor bezoekers, soms ergens midden in een bos, drinkt samen savonds een pint of Schnaps aan een vuurtje. Commando's worden daarbij zoveel als mogelijk ook in het Duits gegeven.


Evenementen zijn er in verschillende vormen, er zijn evenementen waar veel bezoekers op af komen en je een breed scala van periode activiteiten kan bekijken, ligt de nadruk vaak op 'display', bezoekers uitleg geven over uniform en uitrusting en geschiedenis en dan zijn er ook de meer 'tactische' evenementen, waar je meer in je rol kan kruipen (zonder bezoekers) ergens in een bos of omgeving opdrachten moet uitvoeren met je eenheid. De beleving van evenementen is heel verschillend.


Naast deelname aan ww2 evenementen, herdenking of anders zetten we ons ook in voor educatieve vormen. De kennis onder veel van de deelnemers (over 'hun' periode) is soms enorm, tot in veel details. Vaak weten ze meer dan een musea curator je kan vertellen en dit belangrijke gegeven wordt soms zeer miskend, sterker nog, men spreekt dan vaak over; 'alleen een soldaatje spelen' in de (platte) media.. Wederom zeer onterecht en meestal geschreven door mensen die zich niet eens verdiept hebben in het onderwerp 'living History/re-enactment' zelf.


JE BENT GEINTERESSEERD

Onze vereniging is in 2017 opgestart en in mei 2018 met doorgegroeid naar een Vzw. Onze Vzw kent naast de verplichte statuten een degelijk eigen huishoudelijk reglement.

Opzet: vooral een prettige groep binnen een mooie aparte hobby. Niet perse een grote vereniging, maar wel een vereniging waarin het goed vertoeven is. Authenticiteit is vanzelfsprekend en ook een pijler in deze hobby. Naast de verkenningseenheid bieden we een partners de mogelijkheid om ook eens mee te gaan als burgers.

Waaraan te voldoen voor deelname:

* We zoeken geïnteresseerden vanaf een 25 jaar.

* Je bezit zeker enige conditie om mee te kunnen op acties in het veld, patrouilles lopen in een uitrusting, graafwerk enz, standaard dingen voor in een soldaten rol.

* Eigen vervoer (auto) is zeker aan te bevelen (aangezien de evenementen door het hele land worden gehouden of zelfs in het buitenland).

* Bedenk ook dat de hobby niet goedkoop is, je kan de aankopen wel spreiden over een periode en soms kunnen een aantal zaken bij start in bruikleen worden
  genomen, maar je zal zeker een spaarpotje moeten starten voor alle aankopen.


Voor deelname aan de vereniging is nu nog jaarlijks slechts een bijdrage van 30 euro per deelnemer verschuldigd.


CASHFACTOR

Naar hun uniformeringen hebben we de nodige research verricht, maar ook naar hun geschiedenis, voor een correcte uitbeelding, al die info is bij ons voorhanden. Deelnemers kopen zelf hun spullen, je begint met een basis kit die je ongeveer een 250 euro kost, dan ben je van top tot teen al correct gekleed in een Jager tenue. Vervolgens begin je van daaruit de rest van je spulletjes aan te kopen/verzamelen. Hoe snel je dat doet, ligt aan je budget mogelijkheden, die is natuurlijk voor iedereen verschillend. De vzw/vereniging gaat ervan uit dat je na twee jaar je belangrijkste items bij elkaar hebt;

- Uniform en kit

- Wapen

- Tent

- Eet en slaap gerief

Alles wat je dan ook ziet op evenementen is dus in de meeste gevallen van deelnemers zelf en niet van een vereniging. De hobby is ook niet goedkoop, daar zijn we gewoon eerlijk in.


FELDDIVISION ?

Wij vonden het verhaal van de vergeten 'Luftwaffe Felddivisionen' dusdanig interessant dat we na een diepere research besloten om de eenheid nieuw leven in te blazen op ww2 evenementen, iets nieuws te beginnen binnen het Ww2 living history/re-enactment. Ook het 'underdog' verhaal erin vonden we interessant.


Deze mannen waren bijna allemaal dienstplichtige soldaten (geen vrijwilligers of anders), sommige beroeps en waren al langer in dienst. Werkzaam bij de luchtmacht als monteurs, magazijniers, administratieve krachten, instructeurs hadden ze vaak geen tot bijna geen ervaring als infanterist. Echter eind 1942 benodigde het Duitse leger veel nieuwe manschappen, door de aanhoudende oorlog in het Oosten.


De luchtmacht werd daarbij onder de loep genomen en al hun personeel dat als 'überflüssig' (overbodig) werd gezien ondergebracht in de nieuwe opgerichte 'Luftwaffe Felddivisonen'. Voorzien van een wapen en op de trein of truck (of soms per paard) doorgestuurd naar het front.  Veel jonge mannen die totaal geen weet hadden van wat te verwachten daar, dom gehouden door de media van de nietsontziende partij die aan de macht was, oude mannen (sommige zelfs al in de 60 jaar) die soms beter wisten en zwegen om niet verplaatst te worden naar een straf afdeling.. werden allen zonder of weinig opleiding naar het front gestuurd, opgeofferd door een totalitair systeem, slachtoffers van hun tijd.


Deze mannen worden in onze huidige moderne tijd vaak allemaal neergezet als 'nazi soldiers' in snelle niet verdiepende media , iets dat veel te simpel door de bocht is en enorm generaliserend.EN DAN NOG DIT

Wij beelden de dienstplichtige soldaten uit die geen keuze was gegeven, niet verschijnen was een ticket richting strafkamp. Gewone mannen in hun dagelijkse beslommeringen aan het front, bezig vooral met overleven van dag tot dag. Wij als vereniging distantiëren ons van politieke uitbeeldingen, van diezelfde politiek en alles wat er in naam van die politiek toen is uitgevoerd en verwachten dit ook van al onze deelnemers.

Wij distantiëren ons van racistische en extreme opvattingen, het toenmalige politieke systeem in Duitsland en de kopstukken eromheen was een ongekend monster. Geïnteresseerden/Deelnemers die daarin bepaalde voorkeuren vertonen worden zonder pardon na een schorsing uit de vzw/vereniging gezet.

Ook bij elke nieuwe geïnteresseerde worden hierover vragen gesteld.

exitjpg


Huishoudelijk reglement Vzw.

H.r.juli2019.pdf