DE BELONINGEN VAN HET LIVING HISTORY/RE-ENACTMENT

.. Is een een hobby gelijk geen andere. Was je als kid graag bij de scouting? Elementen vind je hier zeker terug; weekenden buiten, slapen in tenten, kampementen, koken op houtvuurtjes vaak in het groen!


Hou je van geschiedenis? De verhalen van de opa en oma die je interesseerden? Die ene oude bunker in je omgeving waar je altijd rondzwierf? Je bouwde talloze ww2 modelletjes in je jeugd? Verzamelde ww2 spullen. Dan is dit waarschijnlijk je ding.



HOE BELEEF JE ZO EEN WW2 WEEKEND DAN ?

De evenementen locaties zijn vaak op historische ww2 plekken door het hele land. Je slaapt die weekenden in een (je eigen) tent, beleeft eigenlijk een heel weekend in de buitenlucht samen met je groep/vereniging. In alles probeer je zoveel als mogelijk materiaal te gebruiken uit die tijd (ook met koken b.v.) gelijk met wat toen de soldaten voorhanden hadden.


Je houdt met de eenheid een drill/oefening met Duitse commando's, leert de bewegingen in het veld, hoe met de wapens om te gaan, graaft schutterskuilen, doorkruist de omgeving als patrouille, doet mee aan de zogenaamde 'mock battles' (nagespeelde gevechten), soms voor bezoekers, soms ergens midden in een bos met alleen mede re-enactors, drinkt samen savonds een pint of Schnaps aan een vuurtje in een donker bivak. De term  authenticiteit  is iets wat je vaak zal gaan horen, hiermee wordt bedoeld dat in het weekend alles wat buiten de tent wordt gebruikt - periode is - zoals gebruikt in ww2, dus geen moderne spullen, om de sfeer rondom het evenement nog meer te versterken maar ook dat je zelf (ook in kleine dingen) steeds ervaart hoe het vroeger allemaal gebeurde.


Evenementen zijn er ook in verschillende vormen. Er zijn evenementen waar veel bezoekers op af komen, ligt de nadruk dan vaak zogenaamd op 'display', bezoekers uitleg geven over uniform en uitrusting en geschiedenis. Dan zijn er ook de meer 'tactische' evenementen, waar je meer in je rol kan kruipen (zonder bezoekers) en ergens in een bos of omgeving opdrachten moet uitvoeren met je eenheid. Of een mix van beide. De beleving van evenementen is heel verschillend.


Naast deelname aan ww2 evenementen, herdenking of anders zetten we ons ook in voor educatieve vormen, de gedachte over ww2 levend houden. De kennis onder veel re-enactors (over 'hun' periode) is soms groot. Vaak weten ze meer dan een musea curator je kan vertellen over een onderwerp en dit belangrijke gegeven wordt veel miskend, sterker nog, men spreekt dan vaak over; 'alleen een soldaatje spelen' in media. Onterecht.


JE BENT GEINTERESSEERD

Opzet: vooral een prettige groep binnen een mooie aparte hobby. Niet perse een grote vereniging, maar wel een vereniging waarin het goed vertoeven is. Authenticiteit is vanzelfsprekend en ook een pijler in deze hobby. Naast de verkenningseenheid bieden we ook een partners de mogelijkheid om mee te gaan als burgers of anders in overleg met het bestuur.

Waaraan te voldoen voor deelname:

* We zoeken geïnteresseerden vanaf een 25 jaar.

* Je bezit zeker enige conditie om mee te kunnen op acties in het veld, patrouilles lopen in een uitrusting, graafwerk enz, standaard dingen voor in een soldaten rol.

* Eigen vervoer (auto) is zeker aan te bevelen (aangezien de evenementen door het hele land worden gehouden of zelfs in het buitenland).


CASHFACTOR

Deelnemers kopen zelf hun spullen, je begint met een basis kit die je ongeveer een 350 euro kost, dan ben je van top tot teen al correct gekleed in een Luftwaffe Jager wollen tenue gelijk 143-1945. Vervolgens begin je van daaruit de rest van je spulletjes aan te kopen/verzamelen. Hoe snel je dat doet, ligt aan je budget mogelijkheden, die is natuurlijk voor iedereen verschillend. Alles wat je dan ook ziet op evenementen is dus in de meeste gevallen van deelnemers zelf en niet van een vereniging. De hobby is ook niet goedkoop, daar zijn we gewoon eerlijk in.

De vzw/vereniging gaat ervan uit dat je na twee jaar je belangrijkste items bij elkaar hebt;

* Uniform en kit

* Wapen

* Tent

* Eet en slaap gerief


FELDDIVISION ?

(Kort) We beelden een kleine eenheid uit, onderdeel van een Luftwaffe Felddivision. Wij vonden het verhaal van de vergeten 'Luftwaffe Felddivisionen' dusdanig interessant dat we na een langere research besloten om de eenheid terug nieuw leven in te blazen op ww2 evenementen, iets nieuws te beginnen binnen het Ww2 living history / re-enactment in België. Ook het 'underdog' verhaal erin vonden we interessant.


Deze mannen waren bijna allemaal dienstplichtige soldaten (geen vrijwilligers of anders), sommige beroeps en waren al langer in dienst. Werkzaam bij de luchtmacht als monteurs, magazijniers, administratieve krachten, instructeurs hadden ze vaak geen tot bijna geen ervaring als infanterist. Echter eind 1942 benodigde het Duitse leger veel nieuwe manschappen aan het front, door de aanhoudende oorlog in het Oosten.


De luchtmacht werd daarbij onder de loep genomen en al hun personeel dat als 'überflüssig' (overbodig) werd gezien ondergebracht in de nieuw opgerichte 'Luftwaffe Felddivisonen'. Voorzien van een wapen en op de trein of truck (of soms per paard) doorgestuurd naar het front.. Veel jonge mannen die totaal geen weet hadden van wat te verwachten daar, dom gehouden door de media van het systeem, oude mannen (sommige zelfs al in de 60 jaar) die soms beter wisten en zwegen om niet verplaatst te worden naar een straf afdeling.. werden allen zonder of weinig opleiding naar het front gestuurd, opgeofferd door een totalitair systeem, slachtoffers van hun tijd.


Deze mannen worden in onze huidige moderne tijd vaak allemaal neergezet als de 'nazi soldiers' in de moderne snelle niet verdiepende media , iets dat veel te simpel door de bocht is en enorm generaliserend.


EN DAN NOG DIT

Wij beelden de dienstplichtige soldaten uit die geen keuze was gegeven, niet verschijnen was een ticket richting strafkamp. Gewone mannen in hun dagelijkse beslommeringen aan het front, bezig vooral met overleven van dag tot dag. Wij als vereniging distantiëren ons van politieke uitbeeldingen, van diezelfde politiek en alles wat er in naam van die politiek toen is uitgevoerd en verwachten dit ook van al onze deelnemers.

Wij distantiëren ons van racistische en extreme opvattingen, het toenmalige politieke systeem in Duitsland en de kopstukken eromheen was een ongekend monster. Geïnteresseerden/Deelnemers die daarin bepaalde voorkeuren vertonen worden zonder pardon na een schorsing uit de vzw/vereniging gezet.

Ook bij elke nieuwe geïnteresseerde worden hierover vragen gesteld.

exitjpg


Huishoudelijk reglement Vzw.

H.r.juli2019.pdf