•   LUFTWAFFE FELDDIVISIONEN ?

Na de zware verliezen aan het Oostfront in 1941 en 1942 en met in het vooruitzicht de nieuwe geplande offensieven in 1943 kwam het bevel vanuit Berlijn om manschappen te leveren vanuit de Duitse luchtmacht. Maarschalk Göring (de toenmalige aanvoerder van de Luftwaffe) wilde hier wel aan tegemoet komen, maar alleen als de nieuwe grondtroepen onder zijn commando bleven.

De opzet was een 200 tot 250 duizend mannen, onderverdeeld in nieuwe divisies genoemd 'Felddivisionen' (velddivisies), elk voorzien van tenminste twee Jager regimenten (lichte infanterie), samen met artillerie, cavalerie en andere ondersteunende eenheden en een eigen HQ. De eerste divisies werden opgericht vanaf oktober 1942.


  • OOSTFRONT KANONNENVOER

Alle eenheden binnen de Luftwaffe werden doorgelicht, ingekrimpt of geheel opgeheven. Al het als 'overbodig' gezien personeel: monteurs, magazijnkrachten, administratief personeel werd ingedeeld bij de nieuwe Felddivisionen.

Hoewel Göring 'zijn'.. Felddivisionen alleen wilde inzetten als reserve en stationaire eenheden, gingen de meeste gelijk door naar het Oostfront. Voorzien van onvoldoende getrainde soldaten, met een gemiddelde leeftijd hoger dan bij het Heer en veel te weinig zware wapens leden ze uiteraard gevoelige verliezen. Van de 250.000 mannen waren er na een jaar al 90.000 gevallen, vermist of gewond geraakt.

De meeste vochten aan het Oostfront, een aantal ook aan het Westfront. Deze waren gelegerd in Nederland, België en in Noord Frankrijk aan de kusten toen 'D day' losbarstte in juni 1944. Daarnaast een tweetal divisies ingezet in Italië en later weer terug getrokken. Een andere divisie in Noorwegen werd nooit ingezet.


  • 18. LUFTWAFFE FELDDIVISION
Sterkte ongeveer 12.500 man. Werd opgericht eind 1942. Begin 1943 werd de divisie opgesteld in Rochefort (Frankrijk), vanaf April dat jaar verplaatst naar bunker stellingen bij Duinkerken aan de kust. Het HQ werd gestationeerd in Brugge (België), andere hoofdposten in Gravelines (Frankrijk) en Coudekerque (Frankrijk). De divisie was nog steeds op deze locaties gelegerd toen D-Day losbarstte in begin Juni 1944.

Begin Augustus 1944 toen de Geallieerden eindelijk aan hun doorstoot begonnen richting Parijs werd de divisie vanuit de regio Duinkerken hergepositioneerd binnen de regio Amiens (bij Mantes) aan de bekende Seine rivier. In de Mantes sector moest de divisie de oprukkende Amerikaanse eenheden zo lang als mogelijk tegenhouden bij de rivier en eventueel bij een oversteek terugdringen tot achter de rivier. Na weken van standhouden tegen een enorme overmacht trok de divisie zich terug en kwam terecht in de zogenaamde 'Mons ketel', een gebied in de regio van de stad Mons waar veel terugtrekkende Duitse eenheden werden omsingeld door snelle gemotoriseerde US eenheden.

Restanten van het 18. Luftwaffe Felddivision (ongeveer iets meer dan 3000 soldaten waaronder het gehele HQ) konden ontsnappen via een opening ten noorden van Mons aanvang september en bereikten na 17 dagen ontbering de Belgische regio rond Spa. De resten van de eenheid werden eind september geplaatst binnen het nieuw opgerichte nu '18. Volksgrenadier divisie' genoemd.


  • 18. VOLKSGRENADIER DIVISIE

Aangevuld werd de inmiddels 'aan het ademapparaat hangende magere divisie' met soldaten voornamelijk uit de Kriegsmarine en andere takken van de Luftwaffe, bijna allemaal onervaren non-combat soldaten. De opgelapte divisie werd eind oktober overgeplaatst naar de Duitse Schnee Eifel, in de buurt van het dorpje Prüm.

Op 15 december tijdens start van het Ardennen offensief moest deze divisie zo snel mogelijk met onder ondersteuning van een andere infanterie divisie en enkele gepantserde motorcolonnes het belangrijke St.Vith innemen. Ze slaagden hierin en namen een onwaarschijnlijk aantal US troepen gevangen en veel US materiaal in beslag. Kort na de inname werd St.Vith geheel verwoest door US bommenwerpers.

Na deze actie werd de eenheid eind december verplaatst naar de regio Houvegnez om daar stellingen te betrekken en de flanken af te schermen van de hoofdmacht. Op 6 januari werden hun stellingen doorbroken door US eenheden, de 'divisie' telde toen nog maar een 90 weerbare mannen. Overlevenden trokken zich terug op Duits grondgebied, de divisie bestond dus eigenlijk al niet meer.

  • ONBEKEND

De Luftwaffe Felddivision eenheden zijn eigenlijk na de oorlog een snel vergeten onderwerp geworden. Waarschijnlijk omdat de eenheden snel opgericht werden halverwege van de oorlog en de meeste richting einde oorlog al vernietigd waren, de overlevenden opgenomen in andere eenheden zoals de 'Volksgrenadier' divisies of de zogenaamde 'Kampfgruppen', een mix aan resten van eenheden. 

Ook hebben ze door hun achtergrond niet de cool factor, bij voorbaat hadden de soldaten weinig kansen gezien het ontbreken van enige infanterie en echte combat ervaring. In Rusland werden de divisies in tijd van weken vaak bijna geheel vernietigd.