DIE FELDDIVISION JUNGS

WW2 LIVING HISTORY

 

WW2 LIVING HISTORY ?

Is een hobby die is komen overwaaien uit Engeland en Amerika in de jaren 90 en de laatste tien jaar erg in opkomst is in vele landen binnen Europa.


Geschiedenisliefhebbers uit vele maatschappelijke lagen van de bevolking vinden hun weg naar deze aparte maar mooie hobby. Een hobby die vaak met veel passie wordt beleefd.

Doel: zoveel als mogelijk ervaren hoe het moet zijn geweest om in andere tijden te leven.

Start up: Een groepje enthousiastelingen begint met een initiatief, vind meer aanhangers en vormen een vereniging of vzw, zo begon het bij ons ook.

De evenementen worden vaak gehouden op historische locaties. Al het getoonde materiaal, voertuigen, uniformen etc. is meestal eigendom van de deelnemers zelf.

Op de evenementen worden vaak schermutselingen nagespeeld zoals die hadden kunnen plaatsvinden. De zogenaamde 'mockbattles'.

Deelnemers verblijven zoveel als mogelijk in een authentieke setting, tentenkampen gelijk die er waren in ww2 en slapen in periode tenten. Koken wordt ook authentiek gedaan, op een houtvuur kachel.


DEELNEMERS

Hebben een passie voor geschiedenis , vaak al vanaf hun jeugd. Verzamelen of zijn op andere manieren al met de ww2 geschiedenis bezig.


De meeste vinden hun weg naar ons door het bezoeken van een ww2 evenement. De hobby is vaak nog onbekend.

De auteur van dit stukje tekst was als kind al geïnspireerd door de verhalen van zijn opa en oma over de oorlog.. Deze hobby was dan ook een openbaring.


WW2 WEEKEND

Zoals al eerder geschreven, de evenementen zijn vaak op historische ww2 plekken door heel België, Nederland en soms Frankrijk. Je slaapt in een tent, beleeft eigenlijk een heel weekend in de buitenlucht samen met je groep. In alles probeer je zoveel als mogelijk materiaal te gebruiken uit die tijd, gelijk met wat de soldaten toen voorhanden hadden.


Je houdt met je eenheid een drill/oefening samengaand met de Duitse commando's uit die tijd. Leert de bewegingen in het veld, hoe met de wapens om te gaan, graaft schutterskuilen, doorkruist de omgeving als patrouille, doet mee aan de zogenaamde mock battles, soms voor bezoekers, soms ergens midden in een bos met alleen je mede re-enactors. Avonds is het tijd voor een gezellig kampvuur en wat Schnaps.

AUTHENTICITEIT

is iets wat je vaak zal gaan horen, hiermee wordt bedoeld dat in het weekend alles (wat buiten de tent wordt gebruikt) periode is gelijk in ww2). Een heel belangrijke. Voor de gsm geld, in je tent:Bezoekers: Er zijn evenementen met veel bezoekers en ligt de nadruk dan vaak op 'display', bezoekers uitleg geven over je uniform en uitrusting plus geschiedenis uitbeelding.


Dan zijn er ook de meer 'tactische' evenementen, waar je meer in je rol kan kruipen, De beleving van elk evenement is daarom nogal verschillend.

Een belangrijk doel: de gedachte over ww2 levend houden.


ONZE UITBEELDINGEN

Onze hoofd uitbeelding is een kleine afdeling 'Aufklarer' (verkenners) onderdeel van het 18. Luftwaffe Felddivision binnen de periode 1944-1945.

Voor ww2 evenementen met als thema: Ardennen offensief,  zullen we deelnemen als het 18. Volksgrenadier Division.

Onze eenheid is voorzien van legerfietsen (Truppenfahrrad). Onze eenheid bestaat uit een Feldwebel (sergeant), een Obergefreiter, Gefreiter en Jager rollen. De Jager (soldaat) is de rang waar iedereen in start.


Je verdient een rang of medaille, dit door inzet binnen de vereniging, deelname aan militaire handelingen en anders. Deze worden niet 'gekocht' door leden zelf.

Partner wil ook eens mee? Dit kan, in de rol van burger of gewapend verzet, per evenement wordt bekeken wat daarin mogelijk is.


ONZE VERENIGING

Onze naam?
Was een benaming gebruikt door Duitse soldaten als ze spraken over manschappen binnen een Luftwaffe Felddivision eenheid. 'Jungs' betekend jongens (mannen).


Onze vereniging: een gemixte groep deelnemers, mannen en vrouwen. Deelnemers komen uit België en Nederland.


Structuur: De vereniging kent een voorzitter en coördinator die zorgen dat alles goed verloopt. Daarnaast hebben we een huishoudelijk reglement waar deelnemers zich aan houden.


We zijn een prettige en aangename groep mensen, iets dat we ook belangrijk vinden in deze hobby.


Authenticiteit staat mee bovenaan.


JE BENT GEÏNTERESSEERD

We zoeken geïnteresseerden vanaf een 25 jaar.

Je bezit zeker conditie om mee te kunnen met acties in het veld, patrouilles lopen in een uitrusting, graafwerk enz, standaard dingen voor in een soldaten rol.

Eigen vervoer (auto), de evenementen worden door het hele land gehouden of in het buitenland).

Deelnemers kopen zelf hun spullen.

je begint met een basis kit die je ongeveer een 350 euro kost. Daarna koop je naargelang je budget toelaat een volledig uniform, kit, wapen en tent. Je wordt hierbij uiteraard begeleid.
We gaan er vanuit dat je na twee jaar compleet bent met alles.

EEN BELANGRIJKE

Wij beelden de dienstplichtige soldaten uit die geen keuze was gegeven, niet verschijnen was een ticket richting strafkamp of verdwijnen.

Wij als vereniging distantiëren ons van politieke uitbeeldingen, 

Distantiëren ons van diezelfde politiek en alles wat er in naam van die politiek toen is uitgevoerd


En verwachten dit ook van al onze deelnemers


Wij distantiëren ons van racistische en extreme opvattingen, het toenmalige politieke systeem in Duitsland en de kopstukken eromheen , een ongekend monster.

Nieuwe deelnemers of geïnteresseerden worden hierover vragen gesteld, deelnemers die toch bepaalde voorkeuren/gedrag vertonen worden na een schorsing uit de vereniging gezet.

We doen dit alles om omwille van een enorm interesse en een houden van de ww2 geschiedenis en de prachtige hobby zelf.
 

Living history oftewel re-enactment is een hobby die is komen overwaaien uit Amerika, waar men in de jaren 60 begon met het uitbeelden van veldslagen zoals die in de Amerikaanse civil war (1861-1865) plaatsvonden. De hobby is de laatste jaren flink in opkomst binnen Europa. Het doel is om tot in vele details te leven zoals een personage in het verleden. Alle tijds perioden zijn mogelijk.

 

Onze bivak waakhond, alleen van de knallen moet 'm niks hebben..

 

Gefreiter Stephan doet onderhoud aan een Truppenfahrrad.

 

Overleg tvoor aanvang van een zogenaamde mockbattle op een evenement in Normandië, vlak bij Utah Beach, D-day 75 jaar.


 

Wings Wheel evenement, Kuchenmeister Wim.

 

Spotter Gerhard in actie op een evenement aan de kusten.

 

Periode Truppenfahrrad fietsen van onze leden, het vervoermiddel van de Duitse Jan soldaat richting einde oorlog.

 

Women in black.. dames van onze vereniging in hun periode kleding en fietsen, op een evenement aan de kust.

 

Leden van onze groep tijdens de modderige en koude herdenking rondom het Ardennen offensief 75 jaar.

 

Essen bevrijd. Briefing voor aanvang van een kleine mock battle waarin ook een Sherman tank aan meedoet, veiligheid instructies worden meegegeven en uitleg over onze rol in de gevecht simulatie. Onze Sani staat al paraat.

 

D-day 75 jaar was een enorm fantastische ervaring. Dit is ook een mooi element in deze hobby, hij brengt je vaak op mooie historische locaties in binnen en buitenland.