RE-ENACTMENT/LIVING HISTORY

Is een hobby die is komen overwaaien uit Engeland en Amerika in de jaren 90 en de laatste tien jaar erg in opkomst is in vele landen binnen Europa.

Geschiedenisliefhebbers met verschillende culturele achtergronden en uit vele maatschappelijke lagen van de bevolking vinden hun weg naar deze aparte maar mooie hobby. Een hobby die vaak met veel passie wordt beleefd.

Binnen deze hobby willen deelnemers zelf zoveel als mogelijk ervaren hoe het moet zijn geweest om in andere tijden te leven. Periodes die worden uitgebeeld zijn heel breed, van de oude Grieken tot en met de jaren 60, alles is mogelijk.

Een groepje enthousiastelingen begint met een initiatief/uitbeelding, vind meer aanhangers en vormen een vereniging of vzw, zo begon het bij ons ook.

Evenementen worden vaak gehouden op historische locaties. Deelnemers zijn bijna allemaal verenigingen die voor een bepaalde specifieke uitbeelding hebben gekozen. Al het getoonde materiaal, voertuigen, uniformen etc. is ook meestal eigendom van de deelnemers zelf.

Op de evenementen worden vaak  schermutselingen nagespeeld zoals die hadden kunnen plaatsvinden in bijvoorbeeld de 2e wereld oorlog. Dergelijke zogenaamde 'mocktbattles' worden van te voren besproken met alle deelnemende groepen; het scenario, waar iedereen zich bevind, hoe de battle zal verlopen en een veiligheidsbriefing.

Deelnemers overnachten zoveel als mogelijk in een authentieke setting, dit wil zeggen in tentenkampen zoals die er waren binnen de uitgebeelde periode. Zo slapen de leden van ons in een eigen Zeltbahntent, klein of groot staftentje en hebben we een shelter om onder te verblijven bij slecht weer. Koken wordt ook authentiek gedaan, bij ons op een houtvuur kachel.


DEELNEMERS

De meeste deelnemers binnen onze groep hebben een passie voor geschiedenis en dan meestal de ww2 geschiedenis, vaak al vanaf hun jeugd. Sommige verzamelen ook ww2 spullen of waren op andere manieren al veel met de ww2 geschiedenis bezig.

De meeste vonden hun weg naar ons door het bezoeken van een ww2 evenement, onze Facebook pagina. De hobby is vaak nog onbekend. Vele die nu wel al zeer actief zijn binnen onze groep en hobby hadden vaak van te voren er nog nooit echt van gehoord. Vaak alleen in een trend van;  'ik had via via gehoord van mannen in groene uniformen op een ww2 herdenking'..

De auteur van dit stukje tekst was als kind al geïnspireerd door de verhalen van zijn opa en oma over de oorlog, de soldaten die in hun huis sliepen. Dan waren er nog de bunkers in de omgeving bij een oude rivier waar hij samen met vriendjes uren lang alles afzocht naar achtergebleven items, een simpele huls of stukje granaatscherf was al een enorme vondst en die inspiratie heeft nooit meer los gelaten.. deze hobby was dan ook een openbaring.


WW2 WEEKEND

Zoals al eerder geschreven, de evenementen zijn vaak op historische ww2 plekken door heel België, Nederland en soms Frankrijk. Je slaapt in een tent, beleeft eigenlijk een heel weekend in de buitenlucht samen met je groep. In alles probeer je zoveel als mogelijk materiaal te gebruiken uit die tijd, gelijk met wat de soldaten toen voorhanden hadden. 

Je houdt met je eenheid een drill/oefening samengaand met de Duitse commando's uit die tijd. Leert de bewegingen in het veld, hoe met de wapens om te gaan, graaft schutterskuilen, doorkruist de omgeving als patrouille, doet mee aan de zogenaamde mock battles, soms voor bezoekers, soms ergens midden in een bos met alleen je mede re-enactors. Avonds is het tijd voor een gezellig kampvuur en wat Schnaps.

Authenticiteit

is iets wat je vaak zal gaan horen, hiermee wordt bedoeld dat in het weekend alles wat buiten de tent wordt gebruikt periode is (zoals gebruikt in ww2), omwille van sfeer maar ook dat je zelf (ook in de kleine dingen) steeds ervaart hoe het vroeger allemaal aan toe ging.

gsmjpg

Kein Smartphone am Tage

Evenementen zijn er ook in verschillende vormen. Er zijn evenementen met veel bezoekers, ligt de nadruk dan vaak op display (bezoekers uitleg geven over uniform en uitrusting en geschiedenis). Dan zijn er ook de meer 'tactische' evenementen, waar je meer in je rol kan kruipen (vaak zonder bezoekers) je ergens in een bos of omgeving opdrachten moet uitvoeren met je eenheid, of een mix van beide. De beleving van elk evenement is daarom nogal verschillend.

Naast deelname aan ww2 evenementen, herdenking of anders zetten we ons als vereniging ook in voor educatieve vormen, de gedachte over ww2 levend houden. De kennis onder veel re-enactors (over 'hun' periode) is soms groot.Vaak weten ze meer dan een musea curator je kan vertellen over een onderwerp en dit belangrijke gegeven wordt veel miskend.


UITBEELDINGEN

Onze huidige groep bestaat uit een 15 tal deelnemers. Onze hoofd uitbeelding is een kleine afdeling 'Aufklarer' (verkenners) onderdeel van het 18. Luftwaffe Felddivision binnen de periode 1944-1945, Luftwaffe soldaten dus.

Voor ww2 evenementen met als thema het ardennen offensief eind 1944 zullen we deelnemen als het 18. Volksgrenadier Division (na sept 1944 werd het 18. Lw Felddivision opgeheven en vervangen door het 18. Volksgrenadier Division).

Onze eenheid is (gelijk in 1944) alleen voorzien van legerfietsen (het zogenaamde Truppenfahrrad). Onze eenheid bestaat uit een Feldwebel (sergeant), een Obergefreiter, Gefreiter en Jager rollen. De Jager (soldaat) is de rang waar iedereen in start.

Bij onze vereniging is het ook zo dat je een rang of medaille verdiend, dit door inzet voor de vereniging, deelname aan militaire handelingen en anders.

Partners kunnen ook meedoen bij ons, dit kan in de rol van burger of zelfs (gewapend) verzet, per evenement wordt bekeken wat mogelijk is. Andere ideeën kunnen eventueel in overleg met het bestuur.


ONZE VZW

Allereerst over de naam van onze vzw; 'die Felddivision Jungs'. Was een benaming gebruikt door Duitse soldaten als ze spraken over manschappen binnen een Luftwaffe Felddivision eenheid. Jungs betekend jongens (mannen), letterlijk; de velddivisie jongens (mannen).

Onze kleine vereniging is een gemixte groep mannen en vrouwen van allerlei leeftijden. Deelnemers komen uit alle hoeken van België en ook Nederland. De Vzw kent een eigen bestuur, heeft naast de statuten een eigen huishoudelijk reglement. Deelnamekosten zijn per volwassene 40 euro per jaar. Wij zijn een prettige aangename groep, iets dat we belangrijk vinden. Authenticiteit is een pijler van onze vereniging.


JE BENT GEÏNTERESSEERD

Waaraan te voldoen?

  • We zoeken geïnteresseerden vanaf een 25 jaar.
  • Je bezit zeker enige conditie om mee te kunnen op acties in het veld, patrouilles lopen in een uitrusting, graafwerk enz, standaard dingen voor in een soldaten rol.
  • Eigen vervoer (auto) is zeker aan te bevelen (aangezien de evenementen door het hele land worden gehouden of buitenland).
  • Deelnemers kopen zelf hun spullen, je begint met een basis kit die je ongeveer een 350 euro kost, daarna koop je naargelang je budget toelaat een volledig uniform, kit, wapen en tent. Je wordt hierbij uiteraard begeleid. We gaan er vanuit dat je na twee jaar compleet bent met alles.

EEN BELANGRIJKE

Wij beelden de dienstplichtige soldaten uit die geen keuze was gegeven, niet verschijnen was een ticket richting strafkamp of verdwijnen. Gewone mannen in hun dagelijkse beslommeringen aan het front, bezig vooral met overleven van dag tot dag.

Wij als vereniging distantiëren ons van politieke uitbeeldingen, van diezelfde politiek en alles wat er in naam van die politiek toen is uitgevoerd en verwachten dit ook van al onze deelnemers.

Wij distantiëren ons van racistische en extreme opvattingen, het toenmalige politieke systeem in Duitsland en de kopstukken eromheen was een ongekend monster.

Geïnteresseerden/Deelnemers die daarin toch bepaalde voorkeuren vertonen (na screening) worden na een schorsing uit de vzw/vereniging gezet.

We doen dit alles om omwille van een enorm interesse en een houden van de ww2 geschiedenis (en de prachtige hobby zelf). Niet omwille van bepaald gedachten goed of politiek, dergelijke zaken worden binnen onze groep geweerd.