DIE FELDDIVISION JUNGS

WW2 LIVING HISTORY

 

LIVING HISTORY

Is een hobby die is komen overwaaien uit Engeland en Amerika in de jaren 90 en sinds een 15 jaar erg in opkomst is binnen Europa. Geschiedenisliefhebbers uit vele maatschappelijke lagen van de bevolking vinden hun weg naar deze aparte mooie hobby.

Doel binnen deze hobby: zoveel als mogelijk ervaren hoe het moet zijn geweest om in andere tijden te leven.  Een ander woord voor living history is ook wel 're-enactment', ook uit het Engels, wat letterlijk 'naspelen' betekend. Deelnemers spelen/beleven bepaalde periodes uit de geschiedenis na.

De evenementen worden vaak gehouden op historische locaties en worden vaak door musea, gemeente of andere organisaties opgezet. Al het getoonde materiaal op deze evenementen: voertuigen, uniformen etc. is meestal eigendom van de deelnemers zelf.

Tijdens de evenementen worden vaak schermutselingen nagespeeld zoals die hadden kunnen plaatsvinden. Zogenaamde 'mockbattles'. Deelnemers verblijven zoveel als mogelijk in een authentieke setting, periode tentenkampen/bivak gelijk in ww2. Koken wordt ook authentiek gedaan.


DEELNEMERS

Hebben een passie voor geschiedenis. Verzamelen of zijn op andere manieren al met de ww2 geschiedenis bezig voordat ze in deze hobby sprongen. De meeste vinden hun weg naar ons door het bezoeken van een ww2 evenement. De hobby is vaak ook nog onbekend.


WW2 WEEKENDEN

De evenementen zijn vaak op historische ww2 plekken door geheel België, Nederland en soms Frankrijk. Je slaapt zelf ook in een tent, beleeft eigenlijk een heel weekend in de buitenlucht, samen met je groep. In alles probeer je zoveel als mogelijk materiaal te gebruiken uit die tijd, gelijk met wat de soldaten toen voorhanden hadden.

Je houdt met je eenheid een dril/oefening samengaand met de Duitse commando's uit die tijd. Leert de bewegingen in het veld, hoe met de vuurwapens om te gaan, graaft schutterskuilen, doorkruist de omgeving als patrouille, doet mee aan de mock battles, soms voor bezoekers, soms ergens midden in een bos met alleen mede re-enactors. Avonds is het tijd voor een gezellig kampvuur en wat Schnaps.

AUTHENTICITEIT

Is iets wat je vaak zal gaan horen, hiermee wordt bedoeld dat in het weekend alles (wat buiten de tent wordt gebruikt) periode is, gelijk in ww2. Een heel belangrijke. Voor de gsm geld, in je tent only:

BEZOEKERS

Er zijn evenementen met veel bezoekers en ligt de nadruk dan vaak op 'display', bezoekers uitleg geven over je uniform en uitrusting plus geschiedenis uitbeelding. Daarnaast zijn er ook de meer 'tactische' evenementen, waar je meer in je rol kan kruipen als soldaat, De beleving van elk evenement is daarom nogal verschillend. Een ander belangrijk doel; de gedachte over ww2 levend houden.


ONZE UITBEELDINGEN

Onze hoofd uitbeelding is een kleine afdeling 'Aufklarer' (verkenners) op fietsen, onderdeel van het 18. Luftwaffe Felddivision binnen de periode 1944-1945.

Voor ww2 evenementen met als thema het Ardennen offensief,  zullen we deelnemen als het 18. Volksgrenadier Division.

Onze eenheid is als enigste vereniging geheel voorzien van periode legerfietsen

(Het bekende Truppenrad).

Je verdient een rang of medaille; dit door inzet binnen de vereniging, deelname aan militaire handelingen en anders.


EEN PARTNER DIE OOK EENS WIL MEEDOEN?

Dit kan, in de rol van burger of gewapend verzet, per evenement wordt bekeken wat daarin mogelijk is.


ONZE VERENIGING

Onze naam? Was een benaming gebruikt door Duitse soldaten als ze spraken over manschappen binnen een Luftwaffe Felddivision eenheid. 'Jungs' betekend in het Duits 'jongens' (mannen). Wij zijn een gemixte groep deelnemers, mannen en vrouwen. Deelnemers komen uit België en Nederland.

De vereniging kent een coördinator en hulp coördinator die zorgen dat alles goed verloopt. Daarnaast hebben we een huishoudelijk reglement waar alle deelnemers zich aan houden.

We zijn een prettige en aangename groep mensen, iets dat we ook belangrijk vinden in deze hobby.


GEÏNTERESSEERD?

We zoeken geïnteresseerden vanaf een 25 jaar. Je bezit voldoende conditie om mee te kunnen met acties in het veld, patrouilles lopen in een uitrusting, graafwerk enz, standaard dingen voor in een soldaten rol.

Eigen vervoer (auto), de evenementen worden door het hele land gehouden of in het buitenland).

AANKOPEN

Je begint met een basis kit die je ongeveer een 350 euro kost. Daarna koop je naargelang je budget toelaat een volledig uniform, kit, wapen en tent. Je wordt hierbij uiteraard begeleid. We gaan er vanuit dat je na twee jaar compleet bent met alles.


EEN BELANGRIJKE

Wij beelden dienstplichtige soldaten uit die geen keuze was gegeven, niet verschijnen was een ticket richting strafkamp of verdwijnen.
Wij als vereniging distantiëren ons van politieke uitbeeldingen, 

Distantiëren ons van diezelfde politiek en alles wat er in naam van die politiek toen is uitgevoerd

En verwachten dit ook van al onze deelnemers

Wij distantiëren ons van racistische en extreme opvattingen, het toenmalige politieke systeem in Duitsland en de kopstukken eromheen , een ongekend monster. Nieuwe deelnemers of geïnteresseerden worden hierover vragen gesteld, deelnemers die toch bepaalde voorkeuren/gedrag vertonen worden na een schorsing uit de vereniging gezet.

We doen dit alles om omwille van een enorm interesse in en een houden van de ww2 geschiedenis en de prachtige hobby zelf.

 

WIJ ZOEKEN TOFFE NIEUWKOMERS

Altijd al geïnteresseerd geweest in ww2?

Wil je zelf beleven hoe het moet zijn geweest?

Living history laat je een beetje proeven van het verleden, slaap in een tent, kook op houtvuren, doe mee als een Duits soldaat in een kleine eenheid, deel je passie en 'know how' met de bezoekers op evenementen, hou het verleden levend.

Wij zijn een prettige gemixte groep (mannen en vrouwen), momenteel zoeken we nieuwkomers om onze vereniging te laten bloeien.

Altijd zoiets willen doen maar moeite met een eerste stap? Contacteer ons eens gerust.