UNIFORMEN

GRIJSBLAUWE UNIFORMEN

De Luftwaffe 'Felddivisionen' werden bij oprichting gevuld met als 'overbodig' betiteld geworden soldaten. De meeste vertrokken richting 'Felddivision' divisie in hun standaard Luftwaffe uniformen. Grijsblauwe uniformen van wol. Een basis uniform bestond uit een schuitje of een veldpet, een stalen helm, een uniformjas, een leren koppel met Luftwaffe gesp, een veldbroek, de bekende 'Knobelbecher' laarzen of halfhoge hoge veterschoenen met beenkappen. Later in de oorlog kreeg elke soldaat ook een winterjas toebedeeld.

'FLIEGERBLUSE' UNIFORMJAS

Hun uniformjas model was anders dan bij het 'Heer'. De zogenaamde 'Fliegerbluse' werd voor eerst geïntroduceerd in 1935, maar in 1940 verscheen er een nieuwe tweede variant die het meest populair werd, binnen alle takken van de Luftwaffe werd gedragen. De jas werd in twee soorten wol gemaakt (dikker en dunner) voor op koude / warme dagen. De uniformjas kwam tot aan de heupen.

De plastic knopen aan de voorkant zijn verborgen, net onder de taille zitten twee kleine zakken met flappen die naar beneden wijzen en de omtrek van de jas is getailleerd gelijk de kraag, waardoor de uniformjas een vlotte en moderne uitstraling kreeg. Duidelijk zichtbaar waren de kraagspiegels en epauletten, waarvan de kleuren verwezen naar de wapen tak van de soldaat.


De Felddivisionen soldaten kregen een eigen kleur kraagspiegel, 'Jagergrun' (jagergroen), een redelijk fel groen. In de praktijk echter neigde dit naar een veel donkerder groen. Alle wapen takken binnen een Felddivision droegen deze kleur kraagspiegel. Naast de basis kleur (jagergroen) hadden de kraagspiegels ook gekleurde biezen, zoals b.v. geel voor onze uitbeelding. Deze geel bies (die ook terugkwam op de randen van het epaulet) stonden voor de wapen tak; 'Aufklarer' (verkenningseenheid) of 'Radtruppen' (fietseenheden).


CAMOUFLAGEJASSEN
Daarnaast een nieuw model camouflage jas (geïntroduceerd in 1942). Het motief op deze nieuwe camouflage jassen, was het zogenaamde 'Splittertarn B'. Een camouflage patroon voor de Luftwaffe ontworpen. De camouflage jas was ook dringend nodig aangezien de grijsblauwe uniformen erg opvielen in het veld. Degene die geen camouflage jassen kregen moesten het doen met een 'Zeltbahn' tentzeil, die gelijk een poncho gedragen werden, over het tenue.


STAALHELMEN

Bij aanvang van de verplichte legerdienst kreeg elk soldaat een basis kit voorzien, waaronder een staalhelm. Voor aanvang van de oorlog waren dit nog betere modellen, bestaand uit verschillende lagen geperste staal en netjes afgewerkt, met decals voorzien. Naargelang de oorlog voortduurde werden de helmen steeds sneller en goedkoper geproduceerd. Het laatste model (de M42) bestond nog maar uit een enkele plaat geperst staal. De Luftwaffe gebruikte alle modellen.

Origineel filmpje productie Duitse staalhelmen


De meeste Felddivision soldaten vertrokken met hun nog standaard helmen naar het Westfront. Gespoten in blauwgrijs, meestal voorzien van een Luftwaffe adelaar. Eenmaal aan het front bleek dat de gladde helmen erg opvielen in het landschap. Veel soldaten maakten daarom gebruik van allerlei technieken om de helmen onopvallender te maken.

Vaak werden helmen overgespoten of geverfd, soms in twee of drie meer onopvallende tinten: zandbeige, groen en soort van roodbruin. Andere technieken om de helmen minder te laten opvallen waren helmnetten, allerlei soorten draad (waar dan groen tussen gestoken werd) zoals bv. kippengaas, stoffen helmcovers, rubber banden en broodzak riemen (waar ook groen tussen werd gestoken).


WAPENS

Standaard bewapening was een grendel geweer Mauser K98, vanaf onderofficieren meestal een lichte mitrailleur MP40 (dit veranderde naargelang de oorlog voortduurde, werden meer soldaten voorzien in lichte mitrailleurs of halfautomatische geweren en of buitgemaakte wapens). Ook mocht elk soldaat een eigen privé aangekocht pistool dragen, dit werd dan vermeld in je 'Soldbuch' (soldatenboekje).VOLLEDIG GEÜNIFORMEERDE FELDDIVISION SOLDAAT

Onderstaande foto laat duidelijk een Felddivision soldaat zien zoals deze vanaf 1943 er uit zagen. Zichtbaar onder de M42 camouflage jas het grijsblauwe wollen tenue, een in camouflage gespoten helm en camouflage net. Zijn kraagspiegels laten zien dat hij behoort tot een verkenning eenheid. Hij draagt zwart leerwerk en over zijn schouder een K98 karabijn. Verder aan zijn koppel een blauwe broodzak met eetblik, waterfles, een bajonet en patronentassen. Ook draagt hij een gasmasker bus.