WIJ WIJ ZIJNLIVING HISTORY ?

Is een hobby die is komen overwaaien uit Engeland en Amerika in de jaren 90 en sinds een tiental jaren langzaam vaste voet aan de grond zet in Europa. De hobby wordt ook wel 're-enactment genoemd', wat letterlijk 'naspelen' betekend en ook/of 'living history' (levende geschiedenis).

DOEL VAN DE HOBBY

Zoveel als mogelijk zelf ervaren hoe het moet zijn geweest om in andere tijden te leven. Geen andere hobby laat je zo dicht bij het verleden komen.


RE-ENACTORS / LIVING HISTORY ENTHOUSIASTEN

Hebben vaak een passie voor geschiedenis, vele waren al op allerlei andere manieren bezig met de WOII periode of geschiedenis in het algemeen.


WW2 EVENEMENTEN

WOII evenementen worden vaak gehouden op historische WOII plekken overal in België. Je slaapt in een periode tent, beleeft een heel weekend in de buitenlucht, samen met je groep. In alles probeer je zoveel als mogelijk materiaal te gebruiken gelijk dat in ww2 voorhanden was.

Je doet mee aan oefeningen in het veld, met de Duitse commando's uit die tijd. Hoe met je eigen vuurwapen om te gaan, graaft schutterskuilen, doorkruist de omgeving als patrouille, doet ook mee aan de georganiseerde 'mockbattles' (nagespeelde gevechten) en/of andere periode activiteiten. Kookt op een houtkachel in een oude ketel en zet je koffie in een ouderwetse koffiepot. In de avond is het tijd voor een gezellig kampvuur en Schnaps.

MOCKBATTLES

'Mockbattles' zijn georganiseerde nagespeelde battles zoals die in WOII plaats vonden. Vooraf wordt met de organisatie en deelnemende verenigingen besproken; tijdstip, duur, wie waar gepositioneerd is bij de start, hoe een battle gaat verlopen, eindigt, veiligheid.

De beleving van elk evenement is erg verschillend. Op veel evenementen kom je bezoekers tegen, vertel je hun over je uitbeelding, hoe een soldaat toen zijn dagen doorkwam, welke spullen hij gebruikte, eigenlijk een zeer belangrijk iets; de gedachte over ww2 levend houden en doorgeven.

AUTHENTICITEIT

Is een uitdrukking die veel wordt gebruikt binnen de hobby, hiermee wordt bedoeld dat in het weekend alles (wat buiten de tent wordt gebruikt) periode is, gelijk in ww2. Een heel belangrijke. Voor de gsm geld op evenementen, in je tent only of zet hem gewoon uit.


ONZE UITBEELDING

Onze hoofd uitbeelding is een kleine eenheid Duitse 'Aufklarer' (verkenners) op fietsen, onderdeel van het 18. Luftwaffe Felddivision binnen de periode 1943-1945. Onze vereniging is de enige die het 'Truppenfahrrad' (legerfietsen) voor de gehele eenheid gebruikt en echt terug op de kaart zet.

EEN NIEUW DEELNEMER

Elk nieuw deelnemer binnen de eenheid begint als Jager (soldaat). Je verdient een rang of medaille: Dit door inzet binnen de vereniging, deelname aan militaire handelingen, evenementen en anders. Een partner die wil meedoen? Dat kan bij ons ook! Verschillende vrouwen komen naar evenementen gewoon als burger of zelfs (als ze dit willen) als gewapend verzet.

ONZE VERENIGING

Onze naam? Was een benaming gebruikt door Duitse soldaten als ze spraken over manschappen binnen een Luftwaffe Felddivision eenheid. 'Jungs' betekend 'jongens' (mannen). Wij kiezen voor een gemixte groep deelnemers; mannen en vrouwen, kinderen kan ook maar in overleg. De huidige deelnemers komen uit heel België en ook Nederland. Ons secretariaat bevind zich in Zele.

De vereniging kent een coördinator en hulp coördinator die zorgen dat alles goed verloopt. Daarnaast hebben we een huishoudelijk reglement waar deelnemers zich aan dienen te houden. We zijn een prettige en aangename groep mensen, iets dat we ook belangrijk vinden in deze hobby. Onze vereniging telt een 15 leden. Elke deelnemer betaald een lidgeld van 40 euro per jaar.

GEÏNTERESSEERD?

We zoeken toffe geïnteresseerden vanaf een 25 jaar. Je bezit voldoende conditie om mee te kunnen met acties in het veld, patrouilles lopen in een uitrusting, graafwerk enz, standaard dingen voor in een soldaten rol dus. Eigen vervoer (auto) is wel benodigd, de evenementen worden namelijk door het hele land gehouden of soms zelfs in het buitenland.

KOSTENPLAATJE

Je begint met een basis kit die je ongeveer een 350 euro kost. Daarna koop je naargelang je budget toelaat een volledig uniform, kit, wapen en tent en een fiets. Je wordt hierbij uiteraard begeleid. We gaan er vanuit dat je na een twee jaar compleet bent met alles.

DE DIENSTPLICHTIGE SOLDAAT

Wij beelden dienstplichtige soldaten uit die geen keuze was gegeven, niet opdagen bij je oproep was een enkele rit strafkamp of erger. Bij bewezen plichtverzuim of deserteren had dat zware gevolgen voor de familie thuis. Vaak wordt de vraag gesteld waarom zovelen toch nog bleven doorvechten. Het lezen van soldaten en burger memoires geeft je het antwoord: Ze hadden geen keuze, voorgelogen over het nut van de oorlog, voorgelogen over gruweldaden die zouden plaatsvinden op de families thuis door Geallieerde soldaten. mocht Duitsland de oorlog verliezen. Verspreid via alle media kanalen die volledig door het systeem beheerst werden.

EEN HEEL BELANGRIJKE !

Wij als vereniging distantiëren ons geheel van politieke (militaire) uitbeeldingen. Distantiëren ons geheel van diezelfde politiek en alles wat er in naam van die politiek toen is uitgevoerd. Wij verwachten dit van al onze deelnemers. Wij doen dit alles om omwille van een enorm interesse in en een houden van de WW2 geschiedenis en de prachtige hobby zelf.

CONTACT

Heb je vragen, ben je geïnteresseerd? Contacteer ons.